İSTANBUL – Heybeliadalılar sabah saatlerinde Kablo mevkiindeki kıyıların önünde ve orman yolunda inşaat çalışması yapıldığını gördü. Durumu ilk fark eden ve ne olduğunu anlamak için işçilerle görüşen Sennur Baybuğa, bir işletmenin bölgeyi özelleştirdiğini öğrendi. Avukat olan Sennur Baybuğa, karakola giderek suç duyurusunda bulundu. Ardından Heybeliadalılar duruma tepki göstermek için çitin çekildiği bölgeye giderek işletmeyi protesto etti. Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat da bölgeye giderek duruma müdahale etti.
‘MAKSAK GEÇENLERDEN PARA ALMAK’
Avukat Sennur Baybuğa Heybeliada’da yaşananları şöyle anlattı: “Sabah saat 06.00’da yürüyüşten dönerken fark ettik. Çit çekmeye çalışan işçilere bunu kimin için yaptıklarını sorduk. İleride bir büfe vardı, büfe için çit çektiklerini söylediler. Hemen karakola gittik. Karakolda yapılanların yasa dışı olduğunu, dava açacağımı, tutanak tutulmasını söyledim. Müdahalemizin ardından kazık çakma çalışmaları durdu. Çağrı yapıldı. Vatandaşlar ve orman idaresinden görevliler geldi. Orman idaresi görevlisi tesisin bir sözleşmesi olduğunu, yapılan çalışmanın da yasal olduğunu söyledi. Biz de dava açacağımızı ve işleme engel olacağımızı yineledik. Bugün engelledik. Adanın tüm etrafını çevreleyen yol üzerinde, ormanla yol arasındaki bölgeye yüksek çitler koydukları zaman ne hayvanlar ne de insanlar o bölgeye geçemezler. Maksat aslında o bölgeyi işleten işletmenin geçenlerden para almasını sağlamak.”
‘OLDU BİTTİYE GETİRMEK İSTİYORLAR’
“Amaç yine böyle oldu bittiye getirip adanın kıyılarını, insanların faydalandığı denizi, ormanı, birtakım insanlara peşkeş çekerek girişte, çıkışta para almak” diyen avukat Baybuğa, “Amaçları insanların sadece asfalt yolda yürüyebilecekleri bir ada yaratmak. Eğer kazıkları ve tel örgüleri çekerlerse bir dava açıp kazansak bile o tel örgülerin ve kazıkların kaldırılması memlekette çok zordur. İki gün sonra ayın 15’inde adalarda inşaat yasağı başlıyor. Çünkü o zaman inşaat yapıldığı zaman belediye engelleyebiliyor. Bunlar anladığım kadarıyla 15 Haziran’dan önce bu işi bitirmek için gece özel bir gemiyle onlarca demiri ve çiti getirmişler, sabahın 5.30’unda da işe başlamışlar. Ama yakalandılar. Şimdilik engelledik. Belediye bu işletmenin ruhsatı olmadığını söyledi. Belediye elinden geleni yapıyor. Ama asıl mesele ormanla ilgili. Çünkü ormana, belediye değil Tarım ve Orman Bakanlığı bakıyor. Gelen orman görevlisinin elinde de sözleşme vardı. Şimdilik elinde patladı ama kitabına uydururlarsa o bölgeye kazık çakarlarsa artık geçmiş olsun. Adanın etrafı komple çitle çevrili bir alan olacak. 15 Haziran’a kadar bunu engellememiz lazım yoksa dava açsak da kazanamayız” ifadelerini kullandı.
‘BELEDİYEDEN GÖRÜŞ ALINMIYOR’
Adalar Belediyesi Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İlçemizde yoğun olarak yaşanan kamusal alanlardaki kıyı işgalleri Adalar halkının haklı olarak tepki gösterdiği üzere artık dayanılmaz bir hâl almıştır. Bunun son örneği, Heybeliada’da Orman Genel Müdürlüğü’nden bir mesire alanını kiralayan bir şirket tarafından bugün halkın kıyıyı kullanmasına hatta kıyıya ulaşmasına engel olacak şekilde çit ve tel örgülerle kapama işleminin yapılmasıdır. Bu durumun haber alınması üzerine bahsedilen yere Belediyemizce müdahil olunmuştur. İmar, Ruhsat ve Zabıta müdürlüklerimiz nezdinde yaptığımız inceleme ve değerlendirmeler sonucunda bahsi geçen mesire alanındaki işletmenin ruhsatının bulunmadığı tespit edilerek işletme mühürlenmiştir. Kaldı ki Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bu tür kiralamaların hiçbirinde Belediyemize hiçbir şekilde görüş sorulmamıştır.”